Werkwijze
Intake voor neurotherapie
Tijdens
de intake stel ik samen met de cliënt vast wat hij/zij wil bereiken en hoe we verwachten daarbij te kunnen van dienst zijn. De
intake-sessie duurt 2 uur en bestaat uit het
intakegesprek, het invullen van bepaalde vragenlijsten en een
kwantitatief EEG-onderzoek
(qEEG).
Bij een kwantitatief EEG-onderzoek wordt een elektrodenmuts gebruikt om de elektrische hersenactiviteit te meten met een gespecialiseerde EEG-versterker. Eerst komt een goed contact tot stand tussen de hoofdhuid en de meetelektroden door gebruik te maken van geschikte gels. Het is belangrijk dat u die dag zelf of de avond ervoor uw haar/hoofdhuid heeft gewassen en nadien geen haargel of conditioner gebruikt. Hierdoor wordt een goed elektrodencontact (met lage impedanties) wat gemakkelijker bereikt (dit bespaart ook kostbare tijd). Nadien wordt de hersenactiviteit gemeten in een ontspannen toestand met de ogen geopend en nadien gesloten, telkens gedurende een aantal minuten. Soms wordt de meting nog eens herhaald gedurende cognitieve activiteit. De hele procedure is pijnloos en uiteraard ook veilig.
In de periode tussen de intake en uw eerste sessie gebeurt de kwantitatieve analyse van het EEG. Uw resultaten worden (statistisch) geanalyseerd door ze te vergelijken met een normatieve databank van mensen zonder neurologische of psychiatrische klachten. U ontvangt een verslag van uw resultaten. Dit qEEG-onderzoek levert
essentiële informatie op voor de daaropvolgende neurofeedback sessies. In de loop van de behandeling worden (kosteloos) regelmatig nieuwe, gedeeltelijke metingen gedaan om de therapie nauwkeurig bij te stellen. Aanpassingen in de geïndividualiseerde feedbackschema's gebeuren niet alleen tussen verschillende sessies, maar ook tijdens een sessie. Dit maatwerk leidt tot een effectieve en efficiënte neurofeedback behandeling.
In
sommige situaties zoals bij ADD/ADHD,
hersenletsel, of wanneer er belangrijke cognitieve klachten
zijn,
worden er neuropsychologische testen afgenomen. Dit onderzoek gebeurt
op de
computer en vereist geen kennis van computers. De cognitieve
functies die
objectief worden gemeten en geëvalueerd zijn
aandacht, geheugen,
motoriek en bepaalde executieve functies. Dit onderzoek
duurt 30 tot 40
minuten.
Neurotherapie sessies
(neurofeedback en neurostimulatie)
Neurotherapie sessies vinden plaats één of twee keer per week. Elke sessie duurt ongeveer een uur. Eerst worden de ervaringen na de jongste sessie besproken. Nadien worden er de nodige elektroden aangebracht met een kleefpasta die op het einde van de sessie makkelijk met een beetje warm water wordt verwijderd. Tijdens de sessie hoort de patiënt af en toe klanken, en kijkt hij/zij naar bewegende beelden op een computerscherm (b.v. een film). In functie van de hersenactiviteit op dat ogenblik stoppen soms de filmbeelden en klanken kortstondig, om nadien te hervatten. Dit nauwkeurige patroon gebaseerd op de simultane elektrische hersenactiviteit bevat essentiële en begrijpbare informatie voor de hersenen, zodat ze beter leren functioneren en zichzelf beter leren reguleren.
Hoeveel sessies er nodig zijn, is niet exact te voorspellen.
Het hangt niet alleen af van het te behandelen probleem, maar kan ook nogal
variëren per persoon.

|